Sałatki ze świeżych warzyw

Świeże warzywa to bogate źródło witamin oraz minerałów. Warto, więc jeść je jak najczęściej szczególnie w okresie letnim, kiedy jest ich najwięcej. Warto, jednak wiedzieć, że właściwe i przede wszystkim smaczne przyrządzenie świeżych warzyw nie jest proste. Wymaga posiada odpowiedniej wiedzy na temat poszczególnych typów warzyw oraz ich właściwości. Nie bez znaczenia pozostaje także przyprawianie.

Co nadaje się na sałatkę?

Idealnym, letnim warzywem sałatkowym jest pomidor. Jest smaczny, mięsisty i aromatyczny, jednak bardziej sprawdzi się w formie dodatku niż składnika bazowego. Jako bazę sałatki letniej wybrać można sałatę. Może być to zwyczajna sałata lodowa, choć równie dobra jest rukola. W sałatkach grillowych świetnie sprawdzają się połączenia i miksy sałat i różnych smakach, fakturach i kolorach. Są nie tylko piękne, ale również wyśmienite. Surowe sałatki można przygotowywać także na bazie młodych kapust takich jak kapusta włoska, pekińska czy czerwona.

IMG_0096

Jakich przypraw użyć do sałatki?

Przyprawy do sałatek Kotanyi to asortyment bardzo rozległy, każdy typ produktu pasuje do innego rodzaju potrawy. Warto pamiętać, że sałatki muszą być tylko delikatnym dodatkiem do wszystkich pozostałych elementów posiłku. Nie mogą być, więc być zbyt ostre i intensywne, co nie oznacza także, że powinny być mdłe. Świetnym dodatkiem do tak naprawdę wszystkich sałatek ze świeżych warzyw jest oliwa z oliwek oraz ocet. Składniki te dobrze się ze sobą łączą tworząc niepowtarzalną i uniwersalną kompozycję.

Kiedy podawać świeże warzywa?

Jedzenie świeżych nie jest tylko domeną wegetarianów. Również osoby lubiące mięso lubią, jako dodatek zjeść chrupiącego ogórka lub soczystego pomidora. Można, więc powiedzieć, że sałatki warzywne są świetnym dodatkiem do dań głównych. Poza tym okazują się być wręcz nieodzownym elementów imprez grillowych. W tym przypadku surowe warzywa może delikatnie zgrillować, będą nie tylko smaczne, ale również zdrowe!Odpowiednio przygotowana sałatka ze świeżych warzyw może być głównym elementem imprezy lub spotkania z przyjaciółmi. Podczas przygotowywania tego typu dań należy, jednak dbać o higienę. Brudne warzywa bez wątpienia nie będą smakować dobrze, mogą nawet zaszkodzić.

Odpowiedz